Hoogbegaafd(heid)
Het is nog steeds niet eenvoudig een eenduidige uitleg te geven over wat hoogbegaafdheid nu precies is. Bij Valkenoog werken we vanuit/ met het z.g.n. “Delphi-model”.
Dit “Delphi-model” is in 2007 opgesteld door verschillende (20) experts op het gebied van hoogbegaafdheid. Zij zijn tot de volgende beschrijving gekomen:
‘Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren’.
Op het moment dat er ruimte/vrijheid is voor een persoon om al deze aspecten tot uiting te laten komen, komt deze persoon, met zijn/haar hoogbegaafdheid echt tot zijn/ haar recht. Helaas zien wij in de praktijk dat dit bijna nooit het geval is.
Schematische weergave “Delphi-model”
Hoogbegaafd ben je vanaf je geboorte. Hoogbegaafde kinderen ervaren al op zeer jonge leeftijd dat zij anders zijn dan hun leeftijdsgenootjes. Ze voelen zich vaak niet begrepen en raar. Hierdoor zien we dat kinderen zich gaan aanpassen en ‘onderpresteren’. Ieder kind wil namelijk zo normaal mogelijk zijn en ergens ‘bij’ horen. Omdat deze kinderen zich niet herkennen in hun leeftijdsgenootjes werkt dit belemmerend in hun eigen ontwikkeling. Ze mogen of kunnen (van zichzelf, maar vaker nog van hun omgeving) niet zijn wie ze werkelijk zijn. Hierdoor ontwikkelen deze kinderen vaak geen negatief zelfbeeld.
Daarnaast is ons huidige onderwijssysteem niet, of niet voldoende, afgestemd op onderwijs aan hoogbegaafde kinderen. We zien dan ook vaak dat deze kinderen onderpresteren, ongelukkig zijn of zelfs uitvallen in het reguliere onderwijs.
Voor ouders is het niet eenvoudig een hoogbegaafd kind op te voeden. Vanuit de maatschappij wordt er op een vaak negatieve manier gekeken naar hoogbegaafdheid/ ontwikkelingsvoorsprong. Als ouder krijg je dingen te horen als ‘je hebt ze zeker zitten pushen’, ‘mijn kind hoeft dat allemaal nog niet’, ‘dat leren ze toch op school’, ‘jij wil zeker even aandacht met je slimme kind’. Hierdoor ga je je ook als ouder vaak aanpassen naar wat anderen zeggen, denken of vinden.
Ouders en kinderen lopen vaak rond met het idee ‘er niet bij te horen’, niet te mogen zijn wie ze zijn of niet gehoord te worden.
Door goede begeleiding te bieden aan deze kinderen en hun ouders leren wij ze wat hoogbegaafdheid is, dat ze goed zijn zoals ze zijn. Dit doen we door hen te laten zien wie ze zijn en dat ze gelukkig, hoogbegaafd en sensitief kunnen en mogen zijn.
Wij bieden begeleiding aan individuele kinderen, in groepsverband, begeleiding aan (dreigende) thuiszitters en aan ouders.